torstai 17. huhtikuuta 2014

Hanaa!

Eilen pääsimme vihdoin Avant 635 "pikkutraktorin" kimppuun.

Olin odottanut tätä kuin kuuta nousevaa, sillä katselin kevään Puutarhamessuilla, kuinka näppärältä se näytti osaavissa käsissä. Tässä on hieman tavoitetta itselleni =)
Olen itse asiassa jo viime syksystä saakka toivonut, että pääsin tutustumaan tarkemmin tähän koneeseen. Omistan itsekin traktorin, se on toooooosi vanha Ferguson, mutta se ei ole inahtanut enää vuosiin. Edesmennyt isäni ja enoni olivat varsinainen parivaljakko ja traktori on heidän virittelyn jäljiltä. Joten tietoa ei ole millä tavalla sitä on "korjailtu", että se on aikanaan saatu toimimaan.
Mutta kovassa käytössä se on kyllä ollut menneinä vuosikymmeninä.
Nyt Fergu seisoo navetan täytteenä maalla. Sitä on tekohengitetty viime kesänä mieheni veljen toimesta, mutta vaatisi varmasti aika ison remontin, että siitä saisi vielä toimivan työkoneen.
Mutta Fergu on ja pysyy, siitä en luovu.

Eli erityisesti maalla meillä olisi käyttöä tällaiselle Avant tyyppiselle näppärälle pikkukoneelle.
Hinta on noin 20 t EUR pintaan, joten siinä hienoinen miinuspuoli... Hmmm. mutta ehkäpä eräs pian eläkkeelle jäävä pääjohtaja voisi lohkaista 5 millin eläkepotistaan pienen siivun köyhälle opiskelijalle. Ei varmasti tuntuisi tuollainen 20 tonnia missään ison herran lompakossa ; )
Nooooo, vitsi, vitsi.

No mutta, vaikka otsikkona on "hanaa", niin ei tämän laitteen vauhti kyllä päätä huimaa.
Vaikka polkisi kuin tulpatonta mopoa, niin nopeus tällä on vain 15 km/ h  (37,5 hv).
Polkimia on kaksi, joilla kone kulkee eteen tai taakse. Ei varsinaista jarrua, muuta kuin käsijarru.
Käsikäyttöinen kaasuvipu löytyy ja joystick, jolla saadaan mm. kuvassa olevaa nostohaarukkaa ylös ja alas.
Avantin ajo on aivan erilaista, kuin autolla ajaminen. Avantin kanssa täytyy olla hirmu rauhalliset liikkeet, sillä bonuksena on, että istuinkoppi kääntyy myös. Ja kieltämättä, välillä itsekin olin sellaisessa tilanteessa, että koppi osoitti ihan eri suuntaan kuin pyörät ja piti hetki miettiä, että mihin suuntaan sitä rattia kääntää, että saa koko vempaimen suoraan.
Mutta, kaikesta selvittiin.
Tämä on työkone, joka vaatii harjoittelua. Ja ehkä ihan ensimmäisenä ei kannata tunkea itseään mihinkään kovin pieneen koloseen tämän kanssa... vasta sitten kun homma sujuu =)

Mutta, ei varmasti jäänyt epäselväksi, että olen jo nyt aivan koukussa tähän pikku traktoriin....




Avant 635

Avantin rekkari: Kakskyt yks - rotta.... hmmm...??? Tää on varmaan jotain korkeampaa matematiikkaa, jota minä en ymmärrä ; )



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti