torstai 16. tammikuuta 2014

Puutarhaunelmia

 
If you want happiness
for a lifetime
plant a garden. 
 
Joulun alla alkanut opintojen suunnitteluvaihe on edennyt hyvin ja nopeasti.
 
Minulla on parhaillaan työn alla eräs koulun ulkopuolinen asiakastyö, jossa kohteena on täysin uudella asuinalueella oleva OKT, siis omakotitalo. Alue on tällä hetkellä aivan alkutekijöissään, siellä ei ole vielä yhtään taloa. Ei edes rakenteilla. Naapuritonteiltakin on vasta puut kaadettu ja poistettu.
 
Eli en nyt oikeastaan voi sanoa, että onko suunnittelijan näkökulmasta olemassa enää kovin paljoa neitseellisempää maaperää, johon alkaa suunnittelemaan. Asiakkaani tontille on jätetty kaksi puuta ja tulevien rakennusten paikka on asemapiirustuksen perusteella selvillä.
 
Asiakaspariskunta oli ollut aktiivinen, ja olivat itsekin jo hahmotelleet omia näkemyksiään haluamistaan asioista. Osittain niihin perustuen jatkoin sitten omia näkemyksiäni tai loin täysin uudenlaisia näkökulmia.
 
Olimme käyneet kirjeenvaihtoa asiakkaan toiveista ja olin tutustunut asuinalueeseen.
Tämän lisäksi olin tutustunut asemapiirustukseen, julkisivupiirustukseen, maaperätutkimukseen jne...
 
 
Osa asemapiirustuksesta.
  
Seuraavaksi vuorossa oli piha-alueen luonnostelu ja olin luvannut tehdä asiakkaalle kolme erilaista versiota pihasta. Asiakkaan kanssa käydyn kirjeenvaihdon perusteella minulla oli aika selkeä käsitys siitä, mitä heidän toiveissaan oli. Sisustussuunnitteluopinnoista sekä sisustusalan hankintataustasta johtuen pystyin myös helposti mieltämään heidän toiveensa tyylisuunnasta, jota oltiin hakemassa.
 
Olin myös luvannut asiakkaalle, että voin tehdä näiden kolmen luonnoksen lisäksi vielä neljännen, mikäli tapaamisemme jälkeen mikään näistä kolmesta ei suoranaisesti olisi se, mitä he halusivat.
Ja osasin odottaa, että näin tulee tapahtumaan, sillä olin myös ennakkoon kertonut heille, että tulen tietoisesti esittämään eri luonnosversioissa erilaisia muotoja ja linjoja, kuin mitä he itse ehkä olivat alkujaan miettineet. Tällä pyrin pelkästään antamaan heille useampia vaihtoehtoja, en suinkaan kyseenalaistamaan heidän näkemyksiä.
 
Tapasimme viime perjantaina, ja esittelin heille kolme erilaista luonnosta heidän tontistaan.
Koska rakennusprojektissa on kyse pitkäaikaisesta investoinnista, kuten myös puutarhan ja pihan suunnittelu on osa suurta investointia, katsoin järkevimmäksi, että annan asiakaspariskunnalle aikaa nukkua pari yötä ja puntaroida luonnostelemiani suunnitelmia. Tämän jälkeen sunnuntaina jatkaisimme siitä, mihin perjantaina jäimme.
 
Kaikkien onneksi olin osannut hahmottaa heille useampia mieluisia vaihtoehtoja ja nyt kyse oli lähinnä siitä, mitä "komponentteja" yhdistelemällä heidän pihastaan tulisi heidän tarpeisiin sopiva unelmapiha. Ja tämä neljäs suunnitelma oli sitten se, johon koottiin heidän toiveisiin ja tarpeisiin sopivat elementit.
 
Tämä asiakas on hyvä esimerkki siitä, että kun on hyvissä ajoin rakennusprojektissa liikkeellä myös pihasuunnitelman kanssa, niin tällöin voidaan jo asuinrakennuksen pohjatöiden ja rakennusvaiheen yhteydessä huomioida myös esim. tarvittavien piharakenteiden routasuojaukset sekä maaperän vaihdot. Samalla vaivalla kun kaivinkone on jo muutenkin paikalla, saadaan hoidettua myös pihaan liittyviä "järeämmän kaluston töitä".
 
Nyt elämme sitä vaihetta, että neljäs versio on piirretty käsin valmiiksi.
Valitettavasti emme ole vielä saaneet koulutusta koneelliseen piirtämiseen, mutta senkin aika vielä tulee. Toivottavasti vielä tämän kevään aikana, sillä minulla pyörii jo pihasuunnittelun piirustusohjelman opiskelijaversio läppärilläni.... tik, tak, kello käy.... 
 
 
Versio 4
 
Version 4 valmiiksi saaminen nopealla rytmillä oli tärkeää, sillä jo heti maanantaina minulla oli tapaaminen kohteen valaistussuunnittelijan kanssa. Eli myös nämä suunnitelmat kulkevat käsi kädessä ja on järkevää huomioida pihan valopisteet valaistussuunnitelmaa tehtäessä.
 
Tämän tapaamisen jälkeen valaistussuunnittelija piirtää omat suunnitelmat valmiiksi ja nämä tiedot puolestaan lähtevät sitten talopaketin toimittajalle.
Koska rakentamisessa on kyse pitkästä ketjusta erilaisia suunnitelmia ja eri osa-alueiden suunnittelijoita, niin sovittujen aikataulujen noudattaminen sekä kommunikointi kaikkien tarpeellisten osapuolten kanssa on ensiarvoisen tärkeää. Tällöin kaikkien on helpompaa hengittää, kun jokainen asianomainen tietää missä mennään.
 
Minun osuudesta on vielä yksi piirrosvaihe jäljellä.
Tässä piirustuksessa esitetään kasvit, nimet myös latinaksi, pihaan piirettyjen merkintöjen selvennykset, detalji-piirustuksia (eli piirustuksia yksityiskohdista) jne...
Viime kädessä asiakkaalle jää selkeä käsitys mitä mihinkin on ajateltu ja ennen kaikkea päätös, toteutetaanko pihaurakka heti kokonaisuudessaan vai pala kerrallaan. 
 
 
 

 
Parasta onnistuneessa suunnittelutyössä on se, että on saanut ja osannut auttaa asiakasta löytämään
erilaisia näkemyksiä, joilla juuri heidän unelmistaan tehdään totta.

2 kommenttia:

 1. Mahtavaa, että saat olla mukana tällaisessa projektissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!
   Kyllä, arvostan suuresti, että minulle tarjottiin tätä mahdollisuutta osallistua projektiin. Olkoon asia kuinka pieni tai suuri, niin aina tuntuu hyvältä, jos on voinut olla avuksi.

   Poista