torstai 26. joulukuuta 2013

Helmiä meren äärellä

Mitä Sinulle tulee mieleen sanasta Kotka?

-yläilmojen valtias?
-Kotkan kaupunki?
-Meripäivät?
-upeat Kotkan kaupungin lukuisat puutarhat?
-ympäröivät saaret?
-Merikeskus Vellamo?
-Maretarium?
-rahtisatamat?
-metsäteollisuus?

Useimmat ihmiset varmasti tuntevat Kotkan, tuon merellisen kaupungin, jokakesäisistä Meripäivistään. Mutta Kotka on kyllä niin paljon muutakin.

Olen itse syntyjäni helsinkiläinen, mutta sukuni juuret ovat Kymenlaaksossa. Tämän vuoksi myös nämä itäiset merikaupungit, Kotka ja Hamina, ovat minulle tuttuja lapsuudesta saakka.

Monesti ei tule huomanneeksi asioiden todellista kauneutta, ennen kuin asioihin ottaa hieman etäisyyttä. Tai vasta, kun niitä alkaa todella tutkimaan tarkemmin.

Sympaattinen pikku puoti Kotkan keskustassa

Silloin vähän villimpinä vuosina Kotka edusti minullekin näitä rai, rai, raikkaita ja railakkaita Meripäiviä.
Ajan saatossa, kun oma menonikin on tasaantunut, olen alkanut nähdä Kotkan aivan eri perspektiivistä. On pakko todeta, että tähän liittyy kaksi suhteellisen samaan ajankohtaan osuvaa asiaa - viherrakentamisen opinnot sekä perheessämme alkanut veneilyharrastus.

Olen toki ollut innokas puutarhaihminen jo ennen nykyisiä opintojanikin, mutta niiden myötä viirullaan olevat silmäni ovat rävähtäneet sepposen selälleen. Olen kyllä ollut tietoinen Kotkan kaupunginpuutarhurin, puutarhaneuvoksen Heikki Laaksosen, aikaansaannoksista jo ennen opintojani. Mutta vasta nyt kuluneen kesän sekä syksyn aikana olen oppinut ymmärtämään, kuinka paljon hän on oikeasti saanut aikaan. Toinen toistaan upeampia puistoja, joista jokainen meistä, niin halutessaan, voi nauttia.
En tunne Heikki Laaksosta henkilökohtaisesti, mutta ei tämä maineikas puutarhaneuvos voi ihan huumorintajutonkaan olla. Mistä ihmeestä ihminen keksii jatkojalostaa maisemaa hallitsevia purukasoja ja luoda Kotkaan oman Saharan kameleineen ja palmupuineen? Tai Haikaranpesiä Sapokan Vesipuistoon? Taitoa, näkemystä eikä ideoita tältä mieheltä ainakaan puutu!

Kotkamills Oy:n oma Sahara
by Heikki Laaksonen

Näistä Laaksosen luomista puistoista varmasti tunnetuin ja palkituin on Sapokan Vesipuisto. Sen tärkeimmät elementit ovat vesi, läpi kasvukauden kestävä kukkaloisto, valaistus sekä kivirakentaminen. Puisto on kertakaikkisen silmiä hivelevä.


Sapokan haikaranpesä.

Sapokan venelaituri.

 
Sapokan vesiputous.
 


Sibeliuksenpuisto puolestaan sijaitsee aivan keskustassa. Se edustaa tyyliltään muotopuutarhaa ja perustuu 1930-luvulla maineikkaan puutarha-arkkitehti, Paul Olssonin, laatimiin suunnitelmiin.
Puisto kunnostettiin 1990-luvulla alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti.


Sibeliuksenpuisto

Katariinan Meripuisto sijaitsee Kotkansaarella, Katariinanniemessä. Se rakennettiin vanhan öljysataman paikalle ja on mittavien maanparannustöiden myötä avattu yleisölle vuonna 2006. Katariinan Meripuisto tarjoaa mahdollisuuden luonnon tarkkailuun, mutta myös aktiiviseen toimintaan.
Puisto on myös Vuoden 2012 Ympäristörakenne -kilpailun voittaja.

Isopuisto on puolestaan Kotkan keskustan vanhin ja suurin puisto, jonka keskellä sijaitsee Pyhän Nikolaoksen ortodoksinen kirkko. Puisto koostuu laajoista nurmialueista, joille väriläikkänä toimii puiston länsireunan suuri perennapenkki.

Kotka Redutti Yrttipuutarha, on sijoitettu 1700-luvun lopun linnoitusrakennukseen, joka on peruskunnostettu ja siellä kasvaa yrtti- sekä rohdoskasveja. Kasvit ovat varustettu nimikyltein ja suunnittelussa on huomioitu myös näkövammaiset.
Ja kyllä näitä puistoja löytyy Kotkasta vielä lisääkin!

Yksi uusimmista Heikki Laaksosen luomuksista kivenheiton päässä Kotkasta, Karhulassa, on Jokipuisto (ent. Ystävyyden puisto) joka on sijoitettu aivan joen varteen. Tämä puisto on myös tutustumisen arvoinen paikka. Suosittelen lämpimästi, kävin itse napsimassa muutaman kuvan puistossa viime syksynä.

Toivon, että opintojeni aikana ehdin ja pääsen tutustumaan Kotkan puistoihin sekä Heikki Laaksosen luomiin aikaansaannoksiin vielä tarkemmin.Ystävyydenpuiston vesielementti
 
 
Ystävyydenpuiston kaarisiltaNäiden Kotkan puistojen ihailu ei ajoitu vain kesäaikaan, vaan talvellakin ne tarjoavat silmäniloa.
Viime viikonloppuna ihailin valaistujen himmeleiden valomerta Sibeliuksenpuiston luona.
Valoteoksia näytti olevan myös Ystävyydenpuistossa sekä Sapokassa.

Kotkan keskustan himmelivalomeri

Ja sitten puutarhoista Kotkan ympäristöön, merelle.

Olen maakrapu. Tai olin. Suuret laivat ovat olleet ihan jees, mutta pikku purkit no, no!
Olen viettänyt lapsuuteni kesät pääasiassa joen rannalla ja meri edusti minulle pitkään suurta tuntematonta ja äkkiarvaamatonta elementtiä. Mutta kiitos veneilystä innostuneen perheemme "kapteenin", Kotkan rannikon sekä saarten, olen jo paremmin sinut meren kanssa. Tuulisella säällä en edelleenkään tunne oloani täysin kotoisaksi, tosin emme me juuri veneilekään kovassa aallokossa. Mutta tyynellä ja aurinkoisella säällä hetkittäin jopa nautin merellä olosta. Ja niistä ihanista rantamaisemista, joissa silmä lepää. Sekä saarista, vain pienen hetken päässä Kotkan keskustasta ja Sapokasta.


Ihana päivä merellä ja saaressa

Ja oikeasti, Turvalan alueen jokisuisto (Jumalniemen lähellä) on henkeä salpaavan kaunis. Yksi ikimuistoisimmista tapahtumista oli viime kesänä, kun veneemme lipui hiljaa pitkin joen vartta ja äkkiä rannassa näkyi jotain uskomattoman kaunista - pieni metsäkauris oli tullut juomaan joen rantaan. Se joi hetken ja jatkoi sitten matkaansa. Kunpa tämän ohikiitävän hetken olisi saanut ikuistettua!

Suomessa on varmasti paljon kauniita paikkoja,
 siitä ei ole epäilystäkään.
Mutta, sanon kuitenkin, että Kotkan puistot ovat äärimmäisen kauniita helmiä meren äärellä.
Ja nämä helmet sekä merelliset maisemat ovat niitä asioita,
joista toivoisin jokaisen kotkalaisen olevan ylpeä!

Mikäli Sinulta, blogini lukija, on Kotka jäänyt lomamatkoillasi väliin, niin pakkaapa viimeistään kesällä itsesi, perheesi, kaverisi, sukulaisesi, mummot ja vaarit autoon ja kurvaa kohti Kotkaa.
Saat hyvän läpileikkauksen, todella lyhyessä ajassa, erityylisiin puistoihin.

Ja jos mielesi halajaa pienelle merimatkalle, niin Sapokasta pääsee lautalla eli Tuurimoottorilla
 esim. Vaakkuun (Varissaareen), joka on yksi Kotkan edustan vanhoista linnoitussaarista. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti