torstai 5. joulukuuta 2013

Latta & Latte

Huurteinen maanantai 2.12.
Tänään vuorossa oli uuteen asiaan, mittatyöskentelyyn, tutustuminen.

Aamu alkoi Puistosalissa kokoontumisella ja ennen asiakkaan tonttikatselmusta käytiin läpi mikä on koje, jalusta, latta ja vastaanotin. Näitä edellä mainittuja vempaimia tarvitaan vaaitustöissä kun määritellään esim. tontin korkeuseroja.
Vaaituksen lähtöpisteeksi otetaan jokin aiemmin laskettu korkeuspiste sekä sen korkeuslukema.
Mikä sitten on korkeuslukema? No, se ilmaisee korkeuspisteen korkeuden MERENPINNASTA.
Merta ei näy mailla eikä halmeilla, mutta näin se vaan menee.
Tällaisia korkeuspisteitä löytyy mm. maanmittauslaitosten kartastoista ja monelle ehkä hieman tutummista paikoista, talon pohjapiirustuksista.

Opettaja oli merkinnyt meille valmiiksi karttaan muutamia asiakkaan tontin korkopisteitä ja meidän opiskelijoiden tehtävänä oli lähteä tontille mittaamaan annettujen korkopisteiden korkeudet.

Mittalaitteet mukaan, raksakuteet niskaan, kartta kainaloon ja kipin kapin autolle.
Matka asiakkaan tontille oli alkanut.
Mittakohteemme sijaitsi täysin uudella OKT-alueella, kohtuullisen matkan päässä koululta, joten ajomatkaan ei onneksi kulunut paljoa aikaa. Kadun varrella sijaitsevien talojen rakennusaste vaikutti olevan hyvällä mallilla, eli mitä luultavimmin ne olivat jo pääpiirteittäin asuttuina. Auton ratissa ollessani, en niin kovin tarkkaan ehtinyt tutkailemaan naapuritonttien jokaisen talon tilannetta.
Mutta nopealla vilkaisulla totesin, että yleisesti ottaen alueen tonttien pihat olivat vielä rakentamatta.

Mittauskohteemme tontille on suunnitelmissa noin 130 m2 kivetystä ja tätä työtä varten kävimme mittaamassa tontin eri kohtien korkeuksia. Näitä tietoja tarvitaan mm. siinä vaiheessa, kun määritellään kivetysten kaatoja tontin eri kohdissa ja myöskin siksi, että tiedetään minkä verran tarvitaan vielä maa-ainesta kivetyksen alle.

Annettujen korkopisteiden mitat saatiin otettua hienoisen harjoittelun jälkeen ja tämän session päätyttyä kyllä varpaita nipisteli, vaikka jalassa oli työkaverin kutomat villasukatkin!
Viikonlopun kotitehtävänä on vielä suunnitella kivetys ko. tontille sekä laskea kivetyksen kustannus....

Täytyy myöntää, että pakkasessa värjöttelyn, ja kotiin pääsyn jälkeen, Latte maistui taivaalliselta!
Eläköön ne elämän pienet ilot!


Latte!
 
 
Latta ja vastaanotin


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti