tiistai 4. elokuuta 2015

Maalia ja multaa

Se on sitten elokuu.
Ihanaa, että aurinko paistaa vihdoin!
Nyt saa lakanat ja paksummat peitot ulos aurinkoon ja tuuleen kuivumaan.

Mutta asiaan, otsikon mukaisesti.

Tämän kesän ehkä mieleenpainuvimpia aikaansaannoksia (suunnittelemieni Asuntomessujen parvekkeiden, Seniori ja Urbaani, ohella) on ollut - jälleen kerran - remonttihommat. Tämän lisäksi sain inspiraation tehdä pienen istutusalueen vapaa-ajan viettopaikkamme sisääntulon läheisyyteen.
Ja kolmas, reippaasti eniten aikaa vievä työ, on äitini asunnon tyhjentäminen. Projekti etenee, mutta vielä riittää tekemistä varmasti syksyn pimeille tunneille asti...

Vapaa-ajan viettopaikkamme yläkerran aulan seinät oli aikanaan vanhempieni toiveiden mukaisesti jätetty puun väriseksi. No, puun väri sinällään on kaunis, mutta ajan saatossa vaalea väri aikaa kellastumaan ja näyttämään tunkkaiselta. Joten tänä kesänä päätin toteuttaa tuon seinien maalausurakan, koska se vaara on jo poistunut, että vanhempani pahoittaisivat tästä asiasta mielensä.

Ennen...


... ja jälkeen. Kuvassa kattolistat ovat
vielä kuultovalkeat, mutta tulevat
loppupeleissä ikkunankarmin
värisiksi (vasen yläreuna kuvassa).

Koska yläkerran katto oli aikanaan maalattu kuultovalkeaksi, niin seinistä olisi tullut liian raskaat kattoon verrattuna, mikäli ne olisi maalattu umpivalkoiseksi. Joten, oli tyytyminen kuultovalkeaan väriin. Pari kerrosta mattapintaista maalia ja yläkerran ilme vaaleni huomattavasti.

Vielä kun tuon puun värisen lattian saisi maalattua.....

Ensi vuodelle jää sitten vielä kattolistojen maalaaminen valkoiseksi, sillä tällä hetkellä seinä/katto näyttää liian yhtenäiseltä massalta, joten ne täytyy saada selkeästi rajattua. Tila vaatii joka tapauksessa vielä lisää "päässäpyörittelyä" johtuen jo ihan siitäkin syystä, että yläkerran tilojen käyttötarkoitus on mennyt tämän vuoden aikana aika pitkälti uusiksi.

Ihan viime päivien projekteja on myös ollut hyvin vanhan sängyn kunnostaminen perheen teinin käyttöön. Sänky sai pintaansa Tikkurilan Helmi 30, puolihimmeän ja vesiohenteisen kalustemaalin.
Kun kyse on vuosikymmeniä vanhasta sängystä, niin siihen on hieman haasteellista löytää patjaa.  Pituus on 192 cm ja leveys 114 cm. Tämä siis aiheuttaa hieman päänvaivaa ja vaatii jopa jonkin verran "virittelyä".Pajalla....
 
Tytär sai pitkän odottelun jälkeen oman huoneen, joka toteutettiin lähes täysin talosta ennestään löytyvillä kalusteilla, tekstiileillä ja sisustustuotteilla. Paitsi vaatekaappi hankittiin uutena, Ikean 3-ovinen kaappi, Brusali. Huoneen pinnat olivat entuudestaan hyvässä kunnossa, joten niille ei tehty tässä vaiheessa mitään. Pientä stailausta ja niillä mennään. Vähän tauluja seinille, naulakko, pieni kristallilamppu kattoon. Hyvä, kun kaikki nurkissa pyörineet tavarat löytävät jälleen uuden paikkansa.

Ottaen huomioon, kuinka pienellä rahalla (maalit ja vaatekaappi yht. noin 230 €) huoneen muutos toteutettiin, niin oli sangen lohdullista kuulla, että teinin mielestä "Tää huone on melkein ihanampi, kuin mun huone kotona".
Totuushan on, että kotona oleva huone on selkeälinjainen tämä puolestaan menee reippaasti romanttisempaan tyyliin.


Huone muotoutuu vähitellen.

Sitten ulkoilmaan, siihen istutusalueeseen.
Istutusalueen taustana toimii vuosikymmeniä vanha syreenipensasaita.
Sen läheisyyteen olen istuttanut yhden Rhodon 'Percy Wiseman', Atsalean 'Ruususen uni' ja viime syksynä ostin Lepaalta pari tarhakylmänkukkaa, joka kukkii aikaisin keväällä.

Percy Wiseman.
Bellis.
 
Keväällä puolestaan otin talteen kaikki perunanarsissit, joita minulla oli Bellisten lisäksi pääsiäiskukkina. Nämä perunanarsissit pääsivät myös syreenien läheisyyteen ja nyt viikonloppuna samaan kukkapenkkiin istutin myös keväästä saakka ruukussa kasvaneet ja kukkineet Bellikset.

Sitten muutama kappale neidonkurjenpolvea (hyvä maanpeittoon), konnantatar (myös maanpeittoon) ja lisäksi päivänliljoja.
Kuvassa neidonkurjenpolvi.

Tässä puolestaan konnantatar.
Kukinnot ovat samettisen pehmeitä.
Seuraavat Hemerocallikset, siis päivänliljat, löysivät tiensä tälle istutusalueelle: 'Pardon Me', 'Pandoras Box' ja 'Entrapment'.

Pardon Me.

Pandoras Box
Entrapment.


Koska sieni- ja marjasato kypsyy kovaa vauhtia, niin on pikku hiljaa siirryttävä sadonkorjuupuuhiin.
Marjapensaat notkuvat marjoja ja niistä ajattelin tehdä taas talven varalle mehua.

Isäntä on jo ehtinyt poimimaan mustikoita ja sieniäkin (kanttarelli) on saatu pakkaseen muutaman pakastepussin verran.
On sitten mistä ottaa näitä luonnon tarjoamia herkkuja talven pitkinä kuukausina....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti